Przewodnik po podstawowych gatunkach kaw Lavazza

Uwielbiasz kawę i nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki tego aromatycznego, pobudzającego napoju? Zaopatrzyłeś się już w dobry ekspres do kawy bądź włoską kawiarkę? A może stawiasz na alternatywne metody parzenia kofeinowego naparu? Brakuje ci jedynie dobrej kawy? Zastanawiasz się jaką mieszankę wybrać do przygotowywania espresso, a jaką do kaw mlecznych? Oto kilka wskazówek, dzięki którym unikniesz rozczarowania i będziesz mógł się cieszyć idealnym smakiem swojej kawy.

Mocne, intensywne espresso

Jeżeli jesteś fanem tzw. małej czarnej, szczególnie warto zadbać o naprawdę wysokiej jakości mieszankę, dzięki której będziesz mógł cieszyć się głębią jej smaku. Dobra kawa, prócz zbawiennych właściwości pobudzających, powinna również sprawiać przyjemność twoim kubkom smakowym! Jako espresso doskonale sprawdza się kawa Lavazza Gran Espresso o głębokim, intensywnym smaku i gęstej cremie (piance). W jej skład wchodzą ziarna arabiki z centralnej i południowej Ameryki oraz afrykańskiej robusty. Dobrym pomysłem na espresso jest również Lavazza Top Class, o niewielkiej zawartości robusty, charakteryzująca się lekko wyczuwalnymi czekoladowymi nutami.

Delikatne cappuccino lub cafe latte

Jeśli twym smakowym gustom bliższe są przygotowywane na bazie espresso kawy mleczne, takie jak cappuccino, czy cafe latte postaw na Lavazza Crema e Aroma. To średnio palona, pobudzająca, kremowa i aromatyczna mieszanka arabiki i robusty, którą wyróżnia intensywny, mocny smak z wyczuwalnymi czekoladowymi nutami oraz gęsta, długo utrzymująca się pianka. W przypadku, gdy lubisz pić mleczną kawę dla samego jej smaku również późnymi popołudniami, lecz nie chcesz mieć problemów z zaśnięciem, wybierz Pienoramę. To łagodna mieszanka wyselekcjonowanych ziaren arabiki, o niewielkiej zawartości kofeiny, która cechuje się łagodnym smakiem z nutą słodyczy i kwiatowym aromatem.

Sprawdź jakie kawy oferuje sklep z kawą Cafe Silesia