Czy warto mrozić owoce i warzywa?

Lato to czas świeżych owoców i warzyw. Truskawki, maliny, borówki, groszek, młoda marchewka, fasolka, brokuł, kalafior, kalarepka….. do tego wszystko w stosunkowo niskich cenach. Jednak z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, zwolennicy tak zwanej zieleniny są niepocieszeni. Warzywa i owoce drożeją, a potem znikają z półek. Pozostaje tylko jedno wyjście z takiej sytuacji – kupować mrożonki! Jednak nie wszyscy im ufają. Czy mają rację? Czy mrożonki są mniej wartościowe po względem odżywczym niż warzywa i owoce świeże?

Zalety mrożonych warzyw i owoców

Zwolennicy takich produktów podkreślają fakt, że mrożonki to w pełni naturalne produkty. Zamrożone owoce i warzywa tuż po zbiorach zachowują smak i walory świeżych przez długi czas. Mrożenie w niskich temperaturach jest techniką konserwacji produktów spożywczych, która pozwala na zachowanie w całości, bądź niemal w całości, wartościowych substancji w nich zawartych. Warzywa i owoce mrożone nie tylko zachowują witaminy czy minerały, ale nie tracą również błonnika, który jest niezwykle ważnym elementem diety. Błonnik zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę jelit oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka dolnego odcinka układu pokarmowego.

Do czego wykorzystać mrożonki?

W prosty sposób możemy przedłużyć sezon na swoje ulubione owoce i warzywa za pomocą zamrażalnika. Podczas okresu zimowo-wiosennego dobrej jakości mrożonki, na przykład te zakupione w firmie Savpol stanowią przewagę nad produktami nie mrożonymi, dostępnymi w tym okresie w sklepach. To właśnie mrożenie w największym stopniu zapobiega utracie witamin. Mrożonki świetnie nadadzą się do przyrządzania zarówno dań głównych jak i deserów. Możemy na przykład ugotować pyszną jarzynową zupę lub podać do drugiego dania aromatyczną marchewkę z groszkiem na ciepło. Mrożone owoce doskonale sprawdzą się do koktajli, sorbetów czy domowych lodów – zarówno dzieci jak dorośli będą zachwyceni!

Sprawdź ofertę hurtowni spożywczej i gastronomicznej Savpol – na www.savpol.pl